Biografie

metorkestValérie Rijckmans werd geboren in Tilburg en begon op negenjarige leeftijd met harpspelen.
Op haar vijftiende ging zij naar het Brabants Conservatorium om te studeren bij Susanna Mildonian.In 1991 behaalde Valérie haar diploma Docerend Musicus harp en studeerde zij verder aan het Sweelinck Conservatorium bij Alexandre Bonnet, alwaar zij in 1994 het diploma Uitvoerend Musicus harp behaalde.
Valérie volgde masterclasses bij Tatiana Tauer en Susan McDonald en studeerde tevens bij Vera Badings in Amsterdam, Emmy Hürlimann in Zürich en Pierre Jamet in Parijs. Ook studeerde zij orkestdirectie bij Jac van Steen aan het Brabants Conservatorium.
Zij volgde als eerste lichting in Nederland de opleiding tot Jazzharpiste aan het Rotterdams Conservatorium.

Valérie treedt veel op in binnen- en buitenland, solo, in orkest, als harpduo en in combinatie met gitaar, zang of fluit, zowel in de klassieke als in de lichte muziek. Zo trad zij onder andere als soliste op tijdens het Wereldharpcongres te Parijs.
Valérie soleerde in onder andere het het harpconcert van Ditters von Dittersdorf, meermaals in Danse Sacrée et Profane van Debussy, Introduction et Allegro van Ravel, en het harp – fluit concert van Mozart. Sinds enkele jaren remplaceert Valérie in het Metropole Orkest.
Naast haar werkzaamheden als uitvoerend musicus is zij verbonden aan verschillende instellingen voor kunstzinnig onderwijs als harpdocente.

Valérie geeft concerten, speelt in orkesten of speelt op huisconcerten, diners, exposities en andere gelegenheden waarbij een muzikale omlijsting passend is.

In 1997 nam zij samen met harpiste Aimée van Delden een CD op, waarop zij populaire muziek vertolkt. Onlangs nam zij een CD op met fluit en harp waarop zij ook de Keltische harp en de elektrische harp bespeelt. Verder improviseert zij, schrijft zij muziek en zingt ze ook.